Gastrit, mide mukozasındaki inflamatuar ve distrofik değişikliklerle ilişkili bütün bir hastalık kategorisini ifade eder. Genellikle hastalık asemptomatiktir. Bazı durumlarda gastrit aşağıdaki semptomlarla kendini gösterebilir: yemekten önce veya sonra midede keskin ağrı, bulantı, kusma, kabızlık.
Gastritin ana nedeninin yetersiz beslenme olduğu düşünülmektedir ve genetik yatkınlık da mümkündür. Bu nedenle semptomları azaltmak için hastaya gastrit için özel bir diyet önerilir.
Menü oluşturmanın genel kuralları
Teşhisi belirledikten sonra doktor hastaya ilaç ve özel diyet beslenmesi reçete eder. Gastrit için diyet, önleyici tedbirlerin ve gastrointestinal sistemdeki patolojik değişikliklerin tedavisinin tek değil, ana kısımlarından biri olarak kabul edilir. Ana amacı, iltihaplanmayı teşvik eden veya mide mukozasının duvarlarını tahriş eden tüm olumsuz süreçleri yavaşlatmaktır.
Hastalıkla mücadele etmek için tasarlanan diyetler, insan vücudunun normal yaşam için gerekli olan gerekli besinleri ve faydalı maddeleri alacağı şekilde tasarlanmıştır. Birkaç çeşit diyet vardır. Hastalığın evresine ve gelişim türüne bağlıdırlar. Ancak hepsi genel kurallara göre derlenmiştir:
- Aşırı soğuk veya sıcak yiyeceklerin tüketilmesi kabul edilemez;
- kaba yiyeceklerin (özellikle yüksek asitli gastrit için önemli olan öğütülmüş yemekler), tütsülenmiş, kızartılmış ve tuzlu yiyeceklerin yanı sıra konserve yiyeceklerin tamamen ortadan kaldırılması;
- günde 5-6 kez yemelisiniz;
- yiyecekleri kaynatın veya çift kazanda pişirin;
- mantar, çeşitli baharat ve otlar yememelisiniz;
- Diyetinizden kahveyi çıkarın ve çikolata tüketiminizi sınırlayın.
Gastritin tedavisi veya önleyici tedbirleri sırasında kötü alışkanlıklardan (alkol, sigara), gazlı içeceklerden vazgeçin.
Her diyet seçeneği hastanın durumunu iyileştirmeye yardımcı olur. Bu nedenle ilgili doktorun belirli bir gastrit türü için haftalık bir menü geliştirmesi çok önemlidir.
Diyet No. 1
Gastroduodenit, akut gastrit ve kronik hastalık, mide veya duodenal ülserlerin iyileşme döneminde yanı sıra mide suyunun artan salgılanması için 1 numaralı diyet önerilir. 1 numaralı diyetle günde 3000 kcal önerilir ve hastanın en az 1, 5-2 litre sıvı tüketmesi gerekir. Tablo No. 1 1a ve 1b'ye ayrılmıştır, ancak bu tür diyetler doğası gereği kısa sürelidir (10-12 gün), hastalığın alevlenmesi sırasında reçete edilirler.
Belirli bir süre tuz yemekten kaçınmalısınız, eğer bunu yapmak zor ise o zaman yemeğinize yeteri kadar tuz eklememelisiniz.
İzin verilen ve yasaklanan ürünler
Olabilmek | Yasaktır |
---|---|
|
|
Patolojinin alevlenme döneminde midede gaz oluşumuna katkıda bulundukları için baklagillerin tüketilmesi önerilmez.
1 numaralı diyet için örnek menü
Hastanın tükettiği besinlerde belirli kısıtlamalara rağmen beslenme tablosu oldukça çeşitli hale getirilebilmektedir.
- Kahvaltıda: süzme peyniri sütle püre haline getirin, karabuğday lapasını sütle öğütün veya buharlı omlet, çay (sütle izin verilir) ile pişirin.
- Öğle yemeği: Köfteleri ve patatesleri kaynatın (patates püresi yapın), meyve veya sütlü jöle hazırlayın veya bir elma pişirin, süt için.
- Öğle yemeği: çorba (isteğe bağlı: sebze, süt), buharda pişirilmiş tavuk pirzola ve havuç püresi veya tatlı sütlaç, jöle.
- Öğleden sonra atıştırması: Kuşburnu çayı, bir bardak çay içebilir veya iki parça kızarmış ekmek ve jöle hazırlayabilirsiniz.
- Akşam yemeği: süzme peynirli köfte veya çay eşliğinde tembel olanlar.
- Yatmadan önce kurabiye, kraker ve bir bardak sütten oluşan küçük bir atıştırmalık içebilirsiniz.
Diyet No. 2
2 numaralı diyet, kronik gastrit, kolit ve mide asiditesi düşük olanlar için uygundur. Patoloji böbreklerin diğer hastalıkları, karaciğer, diyabet, endokrin sistemin çeşitli bozuklukları ile komplike ise, o zaman diyet birkaç uzman tarafından aynı anda reçete edilmeli ve uygun bir menü hazırlanmalıdır.
Tablo No. 2, hastalığın semptomlarını azaltır, sindirim organlarını onarır ve normal işleyişini destekler.
Diyet No. 2, hastaya doğru teşhis konulursa ve uygun menü seçilirse ilaç tedavisinin etkisini önemli ölçüde artırır.
İzin verilen ve yasaklanan ürünler
2 numaralı masanın hazırlanması kolaydır, asıl mesele yağlı bir et parçasının veya zengin tereyağlı kremalı bir pastanın cazibesine kapılmamaktır. Listelenen yemeklerin tümü istediğiniz gibi birleştirilebilir.
Olabilmek | Yasaktır |
---|---|
|
|
Nadir durumlarda tüketilmesine izin verilen ürünler yalnızca vücudunuzun agresif yiyecekleri kabul etmeye hazır olup olmadığını belirleyecek bir doktor tarafından onaylanabilir.
2 numaralı diyet için örnek menü
Günlük besin alımının optimal miktarının günde 5 öğün olduğu kabul edilir. Bu durumda hastanın temiz suyu unutmaması gerekir. Vücuda en az 1, 5 litre sıvı verilmelidir. Yemeklerde günde 15 gr tuz tüketilmesine izin verilmektedir.
- Kahvaltıda: Tereyağı veya sütlü irmik lapası ile yulaf ezmesi yapın, yumuşak haşlanmış yumurta pişirin, çay veya hafif bir kahve içeceği demleyin.
- Öğle yemeği: ekşi krema ile süzme peynir, pişmiş elma veya lor pudingi, otlar ile çay.
- Öğle yemeği: Makarna veya erişteli tavuk çorbası, pancar çorbasına (mercimek) izin verilir, buharda pişirilmiş pirzola, köfte, makarna veya sebze, meyveli smoothie.
- Öğleden sonra atıştırmalık: çaylı lezzetli bir çörek, süzme peynir ve herhangi bir meyve reçeli (taze meyveler) içerebilir.
- Akşam yemeği: haşlanmış sebze ve et (fırında balık), ekşi krema veya nane çayı ile meyve salatası (isteğe bağlı).
Diyet No. 5
Hastalığın kronik formunun akut forma dönüşmesini önlemek için, böyle bir durumda hastaya 5 numaralı mide gastriti için bir diyet reçete edilir. Hızlı iyileşmeyi destekler ve midede patolojik değişikliklerin gelişmesini önler. hastanın hayati tehlikesi vardır. Bu nedenle hastanın hayatı boyunca bu tür diyeti uygulaması gerekir.
İzin verilen ve yasaklanan ürünler
Tablo No. 5 o kadar çeşitlidir ki hasta tercihlerinde önemli bir ihlal hissetmeyecektir.
Olabilmek | Yasaktır |
---|---|
|
|
5 numaralı diyet için örnek menü
5 Numaralı Diyet hastanın temel beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Her 3-4 saatte bir küçük porsiyonlar yemelisiniz.
- Kahvaltıda: tereyağlı karabuğday lapası veya doktor sosisli sandviç, lor pudingi, çay (sütlü kahve).
- Öğle yemeği: Sütlü çay, buharda pişirilmiş omletli yeşil bezelyeye izin verilir, komposto veya jöle yapabileceğiniz taze olgun meyveler.
- Öğle yemeği: Haşlanmış sebzeli haşlanmış et; çorba severler makarna çorbası, komposto hazırlayabilir.
- Öğleden sonra atıştırmalık: bisküvi veya çörek, taze sıkılmış meyve suyu.
- Akşam yemeği: buharda pişirilmiş balık veya fırında dana eti/sığır eti, pirinç lapası, karnabahar püresi, yeşil veya siyah çay.
- Yatmadan önce kefir ve kuşburnu kaynatma içmenize izin verilir (isteğe bağlı).
Beslenme uzmanlarından ve gastroenterologlardan öneriler
Herhangi bir biçimde gastritin alevlenmesi döneminde, etkilenen organın tahrişini en aza indirmek için diyete uyulması tavsiye edilir. Mide mukozasının kimyasal ve mekanik tahriş edici maddeleri şunlar olabilir:
- herhangi bir yiyeceği sınırsız miktarda yemek;
- kısıtlama olmaksızın lif;
- damarlı ve derili et;
- asitli gıdalar, çiğ meyve ve sebzeler.
Tedavi edici beslenme, ilaç tedavisi, spor ve önleyici tedbirlerle birleştirilmesi şartıyla çok büyük faydalar sağlar.
Gastrointestinal hastalıklardan muzdarip kişiler için uzmanlardan faydalı tavsiyeler:
- Ezilmiş ürünün sindirimi ve hastalıklı organ tarafından emilmesi daha kolay olduğundan, yemeğinizi iyi çiğneyin;
- tonik içecekler (kahve, enerji içecekleri) mide ve bağırsakların mukoza zarlarını tahriş eder;
- hardal ve sirke patolojinin gelişimine katkıda bulunur;
- sıcak baharatlar otlar, defne yaprağı ve kimyonla değiştirilebilir.
Birçok uzman, gıdada maksimum miktarda besin ve faydalı maddenin kalması için gıdanın ısıl işleminin bir su banyosunda veya çift kazanda yapılması gerektiği konusunda hemfikirdir.
Her gastrit türü için özel bir beslenme türü vardır. Her sofra kendine göre lezzetli ve besleyicidir. Hastanın sürekli aç kalması veya tatsız yiyecekler yemesi gerekmeyecektir. Diyet yaparken yemek hazırlamak için, tadı pek çok mutfak şaheserinden daha aşağı olmayan birçok tarif vardır.